Νεφροπάθεια από συμπληρώματα διατροφής

Η συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας. Πολλά άτομα λαμβάνουν συχνά συμπληρώματα διατροφής, προκειμένου να διατηρήσουν το επίπεδο της υγείας τους. Επίσης, πολλές φορές, τα λαμβάνουν στα πλαίσια προγράμματος έντονης φυσικής άσκησης και δόμησης τέλειας σωματικής διάπλασης.

Πολλοί ασθενείς λαμβάνουν, εκτός της αγωγής που συστήνει ο ιατρός, τροφές και σκευάσματα με «αντιοξειδωτικές» και «αντικαρκινικές ιδιότητες», για να συμπληρώσουν τη θεραπεία τους. Άλλοι, λιγότεροι, αμελούν να πάρουν τα φάρμακά τους και ακολουθούν εναλλακτική αγωγή με συμπληρώματα διατροφής.

Επικρατεί  η εσφαλμένη άποψη ότι αυτά ως βιταμίνες και φυσικά προϊόντα είναι αβλαβή. Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες σε διάφορα όργανα όπως στο ήπαρ και στους νεφρούς.

Η νεφροπάθεια από συμπληρώματα διατροφής αναφέρεται όλο και συχνότερα στη βιβλιογραφία. Μπορεί να είναι από σχετικά ήπια μέχρι πολύ σοβαρή και να οδηγήσει πολλές φορές σε μόνιμη νεφρική ανεπάρκεια και ανάγκη για αιμοκάθαρση.

Η ραβδομυόλυση, η νεφροπάθεια από οξαλικά, η διάμεση νεφρίτιδα, η νεφρολιθίαση, η οξεία σωληναριακή νέκρωση, οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές, το ηπατονεφρικό σύνδρομο είναι οι πιο συχνές νεφροπάθειες που μπορεί να αναπτυχθούν.

Τα συμπληρώματα διατροφής σε αντίθεση με τα φάρμακα δεν υπόκεινται σε ελέγχους ασφάλειας και δεν υποχρεούνται να κυκλοφορούν με ένθετο στη συσκευασία τους, ενημερωτικό για τυχόν παρενέργειες.

Όσοι θέλουν να λαμβάνουν τέτοια σκευάσματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Επειδή τα περισσότερα αποβάλλονται από τους νεφρούς, όσοι έχουν ήδη πρόβλημα στη νεφρική λειτουργία τους  πρέπει να είναι προσεκτικοί και να συμβουλεύονται το ιατρός τους.