Μπρόκολο ή γάλα για πρόσληψη ασβεστίου;

Μπρόκολο ή γάλα για πρόσληψη ασβεστίου;

Η κατανάλωση γάλατος θεωρείται και είναι σημαντική για την πρόσληψη του απαραίτητου ασβεστίου, ιδιαίτερα κατά τη  φάση της σκελετικής ανάπτυξης  (παιδιά, έγκυες). Η γενική σύσταση  πάνω από 3 «μερίδες» γαλακτοκομικών την ημέρα  στις ΗΠΑ δέχεται κριτική, σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό New England of Medicine  τον Φεβρουάριο του 2020.

Η χρήση αναβολικών ουσιών, η λήψη του γάλατος από βοοειδή που διευκολύνονται για την όσο συχνότερη γονιμοποίηση και τεκνοποίηση (άρα ορμόνες),η χρήση αντιβιοτικών, παράγωγα φυτοφαρμάκων είναι θέματα που απασχολούν. Επίσης η κτηνοτροφία βοοειδών συμβάλλει στην παραγωγή αερίων, στη κλιματική αλλαγή, χρήση νερού και μόλυνση της ατμόσφαιρας περισσότερο από κάθε άλλη μορφή παραγωγής πρωτεΐνης. Η  τελευταία  είναι απαραίτητη για τον οργανισμό. Απλά πρέπει να αναζητούνται και άλλες πηγές φυτικές ή ζωικές )ψάρι ή πουλερικά).

Το γάλα με τις πρωτεΐνες  που περιλαμβάνει (αλλά ίσως και λόγω των ορμονών) επιτυγχάνει ταχεία σκελετική ανάπτυξη και οδηγεί σε υψηλότερα παιδιά και ενήλικες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μειώνει απαραίτητα και τον καταγματικό κίνδυνο. Άρα δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες κατά την εφηβεία για να μειωθεί ο κίνδυνος καταγμάτων αργότερα.

Προκαλούν παχυσαρκία ;;;;

Η ποσότητα εξυπακούεται ότι έχει σημασία. Πέρα από την ποσότητα, αν τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά αντικαθιστούν υδατάνθρακες, κόκκινο κρέας ή αλλαντικά τότε είναι ευεργετικά για την πρόληψη παχυσαρκίας, υπερλιπιδαιμίας και καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Σε χώρες χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, που καταναλώνουν από ανάγκη πολύ άμυλο, το γάλα είναι ανυπολόγιστης θρεπτικής αξίας. Αντίθετα αν τα γαλακτοκομικά   εκδιώκουν από το τραπέζι τροφές όπως τα λαχανικά το ψάρι και τα πουλερικά τότε αυξάνουν την παχυσαρκία την υπερλιπιδαιμία και τα καρδιαγγειακά.

Εξαρτάται πάντα τι αφήνεις για να διαλέξεις κάτι άλλο!!!

Τα γαλακτοκομικά έχουν κατηγορηθεί μάλλον άδικα ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η αύξηση του καρκίνου του προστάτου  σε υψηλή κατανάλωση γάλακτος  παραμένει ερώτημα.

Μετά από τα παραπάνω και για τις δικές μας κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες δεν είναι προτιμότερη η κατανάλωση λαχανικών (όπως το kale και το μπρόκολο), οσπρίων και  ξηρών καρπών σε μέτριες ποσότητες;;;

Willett CW .and Ludwig SD. Milk and health New England J Med 2020;382:644-654.